Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Περ.Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας Ο Γ.Γραμματέας Της Π.Ο.Ε.Ι.Α.ΤΑ και επικεφαλής της Νέας Πνοής Κισσάς Πάρις Ανέλυσε Θέματα επικαιρότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στις 28/02/2010 το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας οργάνωσε ημερίδα στην Θεσσαλονίκη με θέμα τα προβλήματα των Ραδιοταξί στην σημερινή εποχή της ανταγωνιστικότητας και ασφάλειας οδηγών ταξί. Στην ημερίδα εκτός από τα στελέχη όλων των σωματείων και Ραδιοταξί της Περιφέρειας παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Χάρης Τσιόκα, ο αντινομάρχης Δ/νσης Μεταφορών Θεσ/νίκης κ. Γιάννης Παλαιστής και ο Αντινομάρχης Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θεόδωρος Αθανάσαρος.

Επιστολή με τον χαιρετισμό του έστειλε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Γιάννης Μαγκριώτης και ο βουλευτής Ν.Δ. κ. Καράογλου Θεόδωρος.
Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Σωματείου Θεσ/νίκης κ. Γιαννακάκη Κων/νου και του Προέδρου του Π.Σ. Μαβίδη Λευτέρη τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός κ. Βούγιας λέγοντας, ότι θα πρέπει να δοθεί λύση σε ζητήματα ασφάλειας των οδηγών ΤΑΧΙ, οι οποίοι διατρέχουν σοβαρότατο κίνδυνο κατά την λειτουργία του επαγγέλματός τους από κακοποιά στοιχεία. Ως Υφυπουργός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρότρυνε τους οδηγούς ΤΑΧΙ στην τοποθέτηση προστατευτικού ανάμεσα σε οδηγό και επιβάτες. Επίσης τόνισε την συμβολή της αστυνομίας στην μείωση των επιθέσεων και αναζήτηση ενός συστήματος αποτελεσματικής επικοινωνίας μέσω κέντρου και άμεσης δυνατότητας επικοινωνίας των οδηγών με περιπολικά. Στο θέμα εμπλοκής των οδηγών ΤΑΧΙ για μεταφορά λαθρομεταναστών ο υφυπουργός τόνισε ότι με εγκυκλίους προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δίνονται κατευθυντήριες γραμμές έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι να μην υφίστανται επιπτώσεις κατασχέσεων αυτοκινήτων όταν ενεργούν δίχως δόλο, αλλά και μια οριστική λύση με ψήφιση στη Βουλή τροποποίησης του υπάρχοντος νόμου.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Τσιόκας ο οποίος στην ομιλία του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Ρέππα. Εν συνεχεία ανέφερε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων κατά της εγκληματικότητας που βιώνουν το τελευταίο διάστημα οι οδηγοί ΤΑΧΙ. Διαβεβαίωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν οι οδηγοί ΤΑΧΙ στα χέρια τους έγκριση για να μπορούν να τοποθετούν διαχωριστικά τζάμια ειδικής κατασκευής και προδιαγραφών σε προαιρετική βάση καθώς και κάμερες που θα φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν τον εσωτερικό χώρο των ΤΑΧΙ ξεπερνώντας τις διαδικασίες για έγκριση από την Υπηρεσία προσωπικών δεδομένων. Θέματα της ατζέντας σε προτεραιότητα είναι ο κανονισμός λειτουργίας των ΤΑΧΙ που θα παρουσιάζεται αρτιότερος και πλέον εκσυγχρονισμένος, το θεσμικό πλαίσιο που θα αφορά την λειτουργία των Ραδιοταξί όλης της χώρας και όλα αυτά μέσα από διάλογο με τον κλάδο. Για την τρίτη δόση της αύξησης κομίστρου των ΤΑΧΙ το ΥΜΕ περιμένει την θέση του κλάδου, μιας και έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από πολλά σωματεία. Για το ζήτημα της απελευθέρωσης είπε ότι δεν πρέπει να φοβίζει τους επαγγελματίες του χώρου διότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι η βελτίωση της προσφερόμενης υπηρεσίας μέσα από θεσμικές παρεμβάσεις και όχι μέσα από την αύξηση των οχημάτων.
Για το θέμα των συνεπειών από τον Ν.3772/09 (λαθρομετανάστες) είπε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να βρεθεί κάποια λύση μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί για την εμπλοκή του οδηγού – ιδιοκτήτη με δόλο ή όχι και η κατεύθυνση είναι η μη δέσμευση του οχήματος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
Για το μείζον θέμα που αφορά το πρόβλημα για το φορολογικό και είναι επίκαιρο, αν και αφορά το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να βοηθήσει μεταφέροντας απόψεις συμβάλλοντας ουσιαστικά σε εποικοδομητικό διάλογο.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των Συμβουλίων ΟΑΣΑ σε Αθήνα και ΣΑΣΘ σε Θεσσαλονίκη όπου πρόθεση του Υπουργείου είναι μεταξύ των φορέων μελών των Οργανισμών σε συγκοινωνιακά θέματα να συμπεριληφθούν και τα ΤΑΧΙ.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και το Σωματείο ΤΑΧΙ Θεσ/νίκης «Ο ΕΡΜΗΣ» ευχαριστούν ιδιαίτερα τον Γ. Γ. του Υπουργείου Μεταφορών κ. Τσιόκα Θ. για την παρουσία του στην εκδήλωση και ειδικότερα για τις τοποθετήσεις του.
Τέλος χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Παλαιστής και Αθανάσαρος.
Στη συνέχεια ο υποδιευθυντής εγκλήματος κατά ζωής κ. Κυριακίδης Απόστολος αναφέρθηκε στην ασφάλεια του πολίτη αλλά και του οδηγού ταξί παρουσιάζοντας μια αξιόλογη εργασία τα συμπεράσματα της οποίας ήταν πολύ σημαντικά. Κατόπιν τα στελέχη των Ραδιοταξί αναφέρθηκαν στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα Νομικά πρόσωπα του κλάδου σε μια συνεχώς εξελισσόμενη και άκρως ανταγωνιστική εποχή.
Στο τέλος ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Κισσάς Πάρις ενημέρωσε τα στελέχη για το φορολογικό και κάλεσε τα σωματεία να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία στις 02 & 03 Μαρτίου 2010.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΒΙΔΗΣ ΕΛ. ΖΑΡΖΑΒΑΤΣΑΚΗΣ ΔΗΜ.