Τρίτη 6 Απριλίου 2010

1η Ημερίδα Νέας Πνοής


Ένας χρόνος πέρασε από το συνέδριο του 2008 και ο συνδυασμός ΝΕΑ ΠΝΟΗ οργάνωσε ημερίδα το Σάββατο 21 Νοέμβριου 2009 στην Θεσσαλονίκη με θέμα:

Η παρέμβαση του συνδυασμού στην αναπτυξιακή στρατηγική του κλάδου στο νέο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον. Θεσμικές αλλαγές – φορείς υλοποίησης


Προσκλήσεις εστάλησαν στα Σωματεία από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας, Θράκης και τα νησιά του Αιγαίου.

Παραβρεθήκαν αρκετά Περιφερειακά στελέχη από τις περιοχές της Ηπειρωτικής χωράς και από τα νησιά σταλθήκαν επιστολές με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αυτό δείχνει το ενδιαφέρον των στελεχών και φυσικά την αγωνιά τους για την πορεία του κλάδου στο μέλλον. Ο συνδυασμός ευχαριστεί όλους όσους συμμετείχαν αλλά και όσους έστειλαν επιστολή. Στην ημερίδα παρέστη ο Υφυπουργός Υποδομών κ Μεταφορών κ. Μαγκριώτης ο οποίος άκουσε με προσοχή τις κεντρικές εισηγήσεις. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του υπεύθυνου της οργάνωσης Χριστόφορου Βιέννα από την Σαλαμίνα ο όποιος εκτός των άλλων αναφέρθηκε στις διαχρονικές αξίες, πρακτικές και στόχους του συνδυασμού που έχουν γνώμονα τον συνάδελφο.

Στο πρώτο μέρος έγινε συνοπτικός απολογισμός του έργου της Ομοσπονδίας για τον χρόνο που πέρασε, από τον Γραμματέα της ΠΟΕΙΑΤΑ. Στην συνέχεια αναφέρθηκαν οι στόχοι του συνδυασμού, που τέθηκαν στο συνέδριο στην κρίση των αντιπροσώπων. Η μεγάλη απήχηση που είχαν και η ψήφιση τους από μεγάλη μερίδα στελεχών, εκτός από χαρά γέμισε και ευθύνες τα στελέχη του συνδυασμού. <<Με βάση αυτή την ευθύνη διοργανώσαμε σήμερα την 1η μετά το συνέδριο ημερίδα για ανοικτό διάλογο>> είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού. Μετά λοιπόν από διάλογο έγινε επικαιροποίηση των στόχων.

- ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην βελτίωση των υπηρεσιών που απαιτείται και ένας τρόπος για να επιτευχτεί είναι η επιμόρφωση νεοεισερχομένων και όχι μονό, που πρέπει να ξεκινήσει ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

- Η διασφάλιση του μεταφορικού έργου θα έρθει από ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τον πολίτη και όχι μονό με αστυνομικά μετρά.

- Η εντατικοποίηση της συμμετοχής μας στην διεκδίκηση ανάθεσης έργου από νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δίκαιου. Στο σημείο αυτό το μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΙΑΤΑ Κέφης Φώτης από την Άρτα που είναι επιφορτισμένος από τον συνδυασμό της Νέας Πνοής για τα μαθητικά δρομολόγια, έκανε πλήρη αναφορά στις διαδικασίες και στα βήματα που πρέπει να κάνει κατά τόπους το σωματείο ή το ραδιοταξί για να εμπλακεί στην διαδικασία. Αποφασίστηκε δε, να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία ενημέρωσης των στελεχών για το θέμα.

- Η πολιτική κινήτρων για τα ραδιοταξί και η επιδότηση αντικατάστασης ρυπογόνων οχημάτων.

- Οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών και ορεινών εδρών και η αναγκαιότητα διατήρησης τους σε συνδυασμό με κίνητρα ενίσχυσης τους.

- Η ανασφάλιστη εργασία οδηγών και οι συνέπειες που δημιουργεί.

- Η άρση των ανισοτήτων στον ΟΑΕΕ (αλλαγή κατηγορίας από την 3η στην 5η, ασφάλιση μικρών εδρών, ποσοστά απόδοσης σύνταξης) και αλλά θέματα που αφορούν την υγεία και την οργάνωση του ταμείου για καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

- Το μέγα ζήτημα της μεταφοράς λαθρομεταναστών.

- Η αναγκαιότητα της άμεσης ενημέρωσης των Σωματείων μέσω της ιστοσελίδας της ΠΟΕΙΑΤΑ (ήδη υλοποιείται) και της εφημερίδας που μετά την ενοποίηση των έντυπων επιβάλλετε να γίνει αλλαγή και στο στήσιμο της.

- Το φορολογικό όπου ομόφωνα συμφωνήσαμε στην διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.


Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης με εισηγητή τον Παρη Ξυλένιο αναπτύχτηκε το κυρίως θέμα της ημερίδας για την χάραξη της αναπτυξιακής πορείας του κλάδου και οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται γι αυτό. Όλοι συμφωνούμε ότι ο φορέας υλοποίησης αυτής της πορείας είναι το ραδιοταξί. Τα παλιά νομικά πρόσωπα (αστικές εταιρίες) έχουν κάνει τον κύκλο τους χωρίς φυσικά να υποβαθμίζουμε την προσφορά τους. Έχοντας όμως ως βάση την εμπειρία τους και τον Ν 3109 με τις αλλαγές που απαιτούνται πρέπει να αναπτύξουμε τις νέες υπηρεσίες στην κοινωνία μετατρέποντας ουσιαστικά το ραδιοταξί σε μεταφορέα.

Τέλος σχολιάστηκε το ζήτημα της αναπροσαρμογής του τιμολόγιου. Πάγια θέση μας είναι η σχεδίαση νέας τιμολογιακής πολιτικής και κατά καιρούς έχουμε εξηγήσει τι σημαίνει αυτό. Μετά τελευταία γεγονότα γύρω από τις αυξήσεις ήρθε στο προσκήνιο ένα σημαντικό θέμα σχετικά με το κόμιστρο, η κοστολόγηση των υπηρεσιών ταξί σε συνδυασμό με το μεταφορικό έργο, το χρονικό κύκλο του έργου αυτού, το οδικό δίκτυο και τον χρόνο απασχόλησης. Η γνώση και καταγραφή αυτών των δεδομένων είναι σημαντικός παράγοντας τεκμηρίωσης του όποιου οικονομικού αιτήματος. Γι αυτό ο συνδυασμός συμφώνησε να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το θέμα, εισηγούμενος στην ομοσπονδία συγκεκριμένη φόρμα καταγραφής δεδομένων και κοστολόγησης υπηρεσιών ταξί και διανομή της σε όλα τα σωματεία για αξιολόγηση. Έγινε επίδειξη αντίστοιχης φόρμας καθώς και με την βοήθεια υπολογιστή και ενός ειδικά φτιαγμένου προγράμματος βλέπουμε τα αποτελέσματα από οποιαδήποτε αλλαγή στους δείκτες του τιμολόγιου.Αυτά τα δυο είναι βασικό εργαλείο γνώσης, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης οικονομικού αιτήματος (κόμιστρο).

Ο διάλογος διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και έδειξε το επίπεδο των στελεχών όταν σοβαρά προβληματίζονται και διαβουλεύονται καταθέτοντας και διαφορετικές απόψεις μακριά από τις σκοπιμότητες και τους μηχανισμούς μιας γενικής συνέλευσης.

Η όλη διαδικασία γέμισε με ενθουσιασμό τα στελέχη της Νέας Πνοής και οι παρευρισκόμενοι ανεξάρτητα αν ψηφίσαν ή όχι τον συνδυασμό, στις τοποθετήσεις τους όλοι ζήτησαν να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες που πολλοί στηρίζουν στα στελέχη του συνδυασμού και πρότειναν να γίνονται συχνότερα τέτοιες διαδικασίας.

Για αυτό αποφασίστηκε να επαναληφθεί η διαδικασία στο άμεσο μέλλον και σε άλλες (δυο) περιοχές της χωράς.

Ως επίλογος από τον επικεφαλή του συνδυασμού εκφράζοντας όλα τα στελέχη της Νέας Πνοής ειπώθηκε ότι <<ο συνδυασμός αυτός δημιουργήθηκε για να δώσει ελπίδα στον κλάδο, ανδρώθηκε με την προσπαθεί αναλάβει πείσει ότι υπάρχει όραμα και λειτουργεί με την βοήθεια σας για να το κάνουμε όλοι μαζί πράξη.

                                                                  Για την ΝΕΑ ΠΝΟΗ
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
ΚΙΣΣΑΣ ΠΑΡΙΣ
Ο Υπεύθυνος ενημέρωσης – προβολής
Ξυλένιος Πάρης