Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ημεριδα Νεας Πνοης - Θεσσαλονικη 2010 - Στέφανος Αντωνιάδης

Η πορεία διαλόγου της ΠΟΕΙΑΤΑ


Είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο. Το οικονομικό στέγνωμα του λαού δεν μπορούσε να αφήσει το ταξί ανεπηρέαστο. Η πτώση του τζίρου στην αγορά έχει τον αντίκτυπο της και στο δικό μας τζίρο. Οι πιάτσες γεμάτες, η αγωνία όλων μας έκδηλη. Ο χρόνος σ’ αυτές κυλά με συζητήσεις μεταξύ μας, αναλύοντας το τι έφταιξε και αναζητώντας διέξοδο για το αύριο.

Ο καθένας απ’ την δική του οπτική γωνία. Σ’ ένα όλοι συμφωνούμε. Ένα ερώτημα που το κουβαλάμε όλα τα στελέχη και μας βασανίζει. «Κι εμείς τι κάνουμε; Μπορούμε; Τι έρχεται;» Είναι συνηθισμένο και σχεδόν θέσφατο σε περιόδους κρίσης να υπάρχει βαρύ κλίμα κατά το «όπου φτώχια και γκρίνια». Σ’ αυτά τα ερωτήματα θέλουμε και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη συμβάλλουμε με λόγια, έργα και γραπτά στην μεγιστοποίηση της αγωνίας και του φόβου των συναδέλφων. Κυρίως εμείς τα στελέχη να μη επενδύουμε συνδικαλιστικά σ’ αυτόν τον φόβο. Την άνοιξη του 2010 αντιμετωπίσαμε το φορολογικό. Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα; Στο ερώτημα αυτό δεν έχω απάντηση και η ιστορία θα το δείξει. Εγώ θα σταθώ στο τι κάναμε εμείς ως στελέχη, ως όργανα, ως Ομοσπονδία κάτω από το βάρος του ζητήματος. Ο καθένας συνδυασμός προσπαθούσε να χρεώσει το χαμένο έδαφος όπως έφευγε σιγά σιγά απ’ τα πόδια μας στην αδυναμία του άλλου να το συγκρατήσει. Αναπτύχθηκε ένας συνδικαλιστικός ρατσισμός. Κέρδισε κάποιος απ’ αυτό; Κέρδισε κανείς συνδυασμός; Δεν κέρδισε την εκτίμηση της βάσης κανείς πολύ δε περισσότερο δεν τα κατάφερε ο κλάδος να πετύχει το βασικό αίτημα της μη αλλαγής του φορολογικού.

Μήπως μας έλειψε το θάρρος να δούμε την πραγματικότητα; Μήπως αυτό δεν έγινε το ’98 με τα πολυθέσια; Τα χαρίσαμε στους άλλους (τουριστικά λεωφορεία 10 θέσεων και άνω).

Δεν είχαμε έντονη αντιπαράθεση το 2003 για τον 3109 που ακόμη και τώρα έχουμε;

Το ίδιο καλλιεργείται και τώρα. Ανοίγουν τα επαγγέλματα. Κάποιοι λένε υπάρχει σχέδιο νόμου και το έχουν κάποιοι. Οι κάποιοι απαντούν πως δεν υπάρχει και κατηγορούν τους πρώτους. Αυτό είναι έλλειψη διάθεσης σύνθεσης απόψεων και αύξηση του συνδικαλιστικού ρατσισμού. Κάποιος πρέπει να βάλει τέλος σ’ αυτό κάποιος με πολύ προσπάθεια, τεκμηριωμένη πρόταση και διάλογο.

Η Διοίκηση δέχθηκε πρόταση για πορεία διαλόγου η οποία ξεκινά από την Θράκη.

Η θεματολογία ουσιαστική. Η προσπάθεια και η πρόθεση τέλεια αφού ουσιαστικά αναγνωρίζει στα πλαίσια της αυτοκριτικής και έλλειμμα διαλόγου στα δύσκολα ζητήματα.

Η διαδικτυακή φλυαρία που ξεκίνησε και θα αυξάνεται έχει στόχο τις εκλογές του ΣΑΤΑ. Τι φταίμε όμως όλοι οι άλλοι; Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση των όποιων συνδικαλιστικών εκλογών αντιπολιτευτικού ή συμπολιτευτικού θεσμού συνδέεται με ξεπερασμένες λογικές και παραπέμπει στο «όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια».

Εδώ θα ήθελα να θυμίσω ορισμένα σοφά λόγια του λαού αντί δικών μου σχολίων.

- Ο μικρονοήμων δικαιολογείται, ο ηλίθιος επιμένει, ο έξυπνος παραδέχεται.

- Μη λες πάντα όσα γνωρίζεις, γνώριζε όμως πάντα όσα λες.

- Οι μεγάλοι άντρες με λίγα λόγια λένε πολλά. Οι μικροί με πολλά λένε λίγα ή τίποτε

Τέλος

- Λέγε πάντα την αλήθεια, έτσι δεν χρειάζεται να θυμάσαι τι είπες.

Αυτά προς πάσα κατεύθυνση.

Πως λοιπόν απαντάμε στα ερωτήματα που έβαλε η θεματολογία της Ομοσπονδίας. Γι’ αυτό θα προετοιμασθούμε σήμερα.

- Έχουμε μείωση έργου άρα και εισοδήματος παρά την αύξηση του τιμολογίου

- Έχουμε μείωση ενδιαφέροντος νέων αγοραστών άρα μείωση αξίας αφού εκτός από την έλλειψη ρευστότητας συμβάλλουμε και «εμείς» σ’ αυτό με την εσωστρεφή πρακτική μας.

- Έχουμε αύξηση του «αθέμιτου» ανταγωνισμού μεταξύ μας και το αθέμιτο προσδιορίζεται από την τελική τιμή στον επιβάτη.

Γι’ αυτές τις διαπιστώσεις τι κάνουμε;

- Πάμε σε αναβάθμιση της εικόνας σταδιακά με οδηγό και όχημα;

- Πάμε σε νέες υπηρεσίες με ειδικό στόλο;

- Πάμε βήμα – βήμα στον έλεγχο του κόστους μέσα από την συγκέντρωση των δαπανών;

- Πάμε σε ποιο σφιχτούς κανονισμούς και μηχανισμούς ελέγχου της επαγγελματικής συμπεριφοράς που αν δεν απομακρύνει τελείως τον επιβάτη από το ταξί το δυσφημεί.

Στις διαπιστώσεις όλοι συμφωνούμε.

Σε όλα αυτά τα «ΠΑΜΕ» εγώ λέω ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Εσείς τι λέτε και τελικά τι θα πούμε ως συνδυασμός;

Η ΝΕΑ ΠΝΟΗ πρέπει να βγει με «ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣ» σήμερα κόντρα στην απογοήτευση και στην απαισιοδοξία που προσπαθούν να μας επιβάλλουν και πρέπει να βγούμε με θάρρος, όραμα και γνώση για να διεκδικήσουμε την ενεργή συμμετοχή της βάσης.

Να την καλέσουμε να ανάψουμε μαζί τα φώτα της νέας πορείας.

Αντωνιάδης Στέφανος